How NOT to do influencer outreach

Jag har sett rätt mycket skräpig ”marknadsföring” under de år jag jobbat med bloggare och till slut blir man rätt luttrad. Van vid ”vaddå, du får två schampooflaskor för ett inlägg, det är väl rimligt?” eller ”vi gillade din sajt som består mycket av recept” (??!) eller ”hej får vi köpa en länk till vår fakking bingosajt för 50 spänn, det känns väl som en winwin?”.

Dålig ersättning, brist på research och ingen respekt för varken varumärke eller nedlagt arbete är rätt vanligt men det är sällan man sätter ett hattrick på samtliga. Men ikväll, mina vänner, ikväll fick jag ett hattrick i mailboxen. Och jag tappade det.

Så nu får ni här en kurs i hur man inte ska approacha influencers. För poängen med influencers är att vi har plattformar. Vi har röster. Och jag är så jävla less på den här inställningen till oss. Jag är less på att vi bara ska se glada ut och ta det vi får. För det vi gör är ju inget riktigt jobb. Fuck that.

Let's see, var ska vi börja..

 1. Låtsas inte att du gjort din research när du uppenbarligen inte gjort det.
  ”I saw your Instagram page, and I thought you would be a great match as an ambassador for our clothing”. Exakt vad tyckte du var en bra match? Inte var det i alla fall storlekarna på era produkter, som i ett fåtal fall går upp till XL. If you didn't notice, jag har hashtaggat typ alla mina outfitbilder med #plussize?
 2. Om du redan gjort din research, be inte din ”great match” att åter igen ansöka om att bli ambassadör
  Jorå, för länken ”join now” går till ett formulär där jag ska fylla i all min info (som hon borde ha om hon redan avgjort att vi är en ”great match”).
 3. Skicka inte ett fucking nyhetsbrev till din ”great match”.
  Kom igen, massmail är vi vana vid men du kan väl i alla fall låtsas anstränga dig?! (Mailet är en tydlig mailchimp-mall.)

  Där är hattricket egentligen över, men låt oss inte sluta där, här finns fler saker att lära sig!

 4. Be inte dina influencers att själva betala för sina arbetsprover
  ”Post a picture of one of our products on Instagram using the guideline stated on the ambassador page. If you would like to model one of our products, feel free to purchase one and use our special ambassador discount for 15% off”. Så. Produktbild eller hela FEMTON PROCENT rabatt om jag vill KÖPA något och sedan göra REKLAM för det. Swell!
 5. Ge inte så sugigt dålig ersättning
  ”Usually, Instagram promoters ask for a fixed price of $40, for instance. This is actually to your disadvantage because you won't be able to capitalize fully on the sales generated from your post(s).” GAHHH! Försöker du seriöst argumentera att affiliate är en bättre deal för MIG?! How about en fast summa för utfört arbete OCH procent på försäljningen om vi ändå förhandlar?
 6. Använd inte samarbeten som inte är annonsmärkta som ”bra” exempel
  Cause that's just illegal.
 7. Kan vi bara hålla oss borta från ordet ”ambassadör”?
  Ambassadörskap kommer med kontrakt och ersättning och någon slags respekt för nedlagt arbete. Inget av detta finns i det här förslaget.
 8. Använd rätt uttryck
  ”If you're interested in being a sponsor..” Va? Nu är det väl inte jag som ska sponsra dig.. eller? Fast, visserligen, den enda som vinner i det här upplägget är du, Nadine.

Med allt detta sagt så menar jag inte att det är något fel med affiliatemarknadsföring (läs mer om det hos Influencers of Sweden), absolut inte. Affiliate kan vara en grym inkomstkälla och ett bra komplement till andra affärmodeller för influencers. Men i det här upplägget är det oschysst, respektlöst och olagligt.

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

8 svar

 1. Heja dig Linda. Jag upplever att dessa oseriösa mejl har ökat senaste tiden, eller så har min mejl bara hamnat i några dåliga händer som trycker ut mängder av dessa oseriösa förslag. Intressantast just nu är en ”nappflaska” som vill att jag är ”ambassadör” genom att få en nappflaska (wow) och lova ett inlägg om. Extra intressant då mina barn är 4 och 6 år. Inte många nappflaskor i mitt hem … suck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Hej vågkluck! Jag har saknat dig!

Bara för en vecka sedan gick det inte att gå här för snön var fortfarande så djup. Nu är den nästan borta. Så i förmiddags

Jag är vaccinerad!!

Jag är fullvaccinerad! Tog andra dosen idag och det känns SÅ BRA. Jag har lite huvudvärk och är lite öm i armen men det är

Releasefest för ”Yrke: Influencer”

Alla bilder tagna av Caroline Frankesjö. I torsdags hade jag världens bästa kalas – min bokrelease! Vi höll till på Scandic Klara (där jag faktiskt