Nu ska influencers kvalitetssäkras genom diplomering

Nu ska influencers kvalitetssäkras genom diplomering

Jag tänkte först skriva rubriken ”Influencerexpert vill kvalitetssäkra branschen” på pressmeddelandet men kände att det kanske var lite stora skor att ta på sig.

Men samtidigt. Tror man att man ska kunna börja säga vem som är en bra influencer och inte, då får man nog fan vara beredd på att ta på sig de stora skorna.

Vad jag pratar om? Jag ska börja diplomera influencers. Yup. 

Diplomering

Influencerbranschen är en ung bransch i desperat behov av reglering. Och trots vägledningar från Konsumentverket och Skatteverket finns fortfarande mycket osäkerhet bland influencers kring vad som gäller.

När jag startade Better Bloggers (föregångaren till Influencers of Sweden) 2014 använde jag ofta uttrycket “vilda västern” i intervjuer för att beskriva läget. Och även om branschen blivit mycket bättre sedan dess, så innehåller den fortfarande många oseriösa aktörer av högst tvivelaktiv moral och kvalitet.

Jag ser idag två väldigt tydliga indelningar av aktörer på influencerscenen. Dels de influencers som har detta som sitt jobb, kan reglerna och levererar en högkvalitativ tjänst. Dels de – mer eller mindre medvetet – oseriösa aktörer som ber om gratisprodukter, inte annonsmärker och drar ner yrkets rykte.

Detta innebär flera olika saker. Annonsköparna vet inte vilka influencers som kan leverera den kvalitet och professionalitet som efterfrågas. Och seriösa influencers får se sig utklassade av konton med köpta följare och företag som skor sig på gratisätarnas girighet.

Det är inte en hållbar situation för den miljardbransch som influencer marketing har blivit och kommer fortsätta att vara.

För att försöka bryta status quo har jag tagit fram detta diplomeringsprogram för att kvalitetssäkra influencers. Med detta vill jag bidra till en schysst och professionell bransch där drivna entreprenörer och kreatörer kan skapa framgångsrika samarbeten med företag som förstår värdet i att bygga starka relationer och värdebaserade varumärken.

Diplomeringen är just nu en förlängning av Social Brand Lab, min onlineutbildning kring personligt varumärke i sociala medier, men kommer i höst att göras tillgängligt för allmänheten. Som elev i Social Brand Lab kommer man ha förtur till diplomeringsprogrammet men jag siktar på att kunna bredda erbjudandet till hösten.

Diplomeringsprogrammet består av utbildningsmaterial inom bland annat sälj och förhandling men även rapportering och juridik, allt för att influencern ska ha de bästa förutsättningarna på marknaden. Sedan genomförs en inlämningsuppgift för att praktiskt tillämpa kunskaperna innan diplomet ges ut till influencern.

Kunskap är makt. Ju mer vi vet och står upp för oss själva, desto mer kan vi ta kontroll över vår business och vår plats i branschen.

Vill du vara med? Läs mer om diplomeringen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kanske också är sugen på att läsa:

Bildregn från Stora Influencerpriset

Här kommer äntligen bildbomben från Stora Influencerpriset i fredags! Vi hade tre fotografer på plats och jag fick bilderna levererade först igår kväll, så därför

Ett bucket list moment

I torsdags checkade jag av något på min bucket list som funnits där i en sisådär 10 år. Jag hängde med, och intervjuade, den ursprungliga

Sara-dagen i Skeppsmalen

Den 19 juli firades traditionsenligt Sara-dagen i vår familj. Både jag och mamma heter Sara i andra-namn och ingen i vår familj fyller år på

Vecka 35-38 | Var tog september vägen?

Jag måste erkänna att det är på skakiga ben jag tar mig an bloggandet igen. Kommer jag ens ihåg hur man gör? Det känns himla