YouTubes nya skattepolicy – vad behöver du göra?

De senaste dagarna har internet svämmat över av stressade YouTubers som fått beskedet att de måste skicka in information till YouTube på grund av deras ändrade skattepolicy. Jag läste på om detta lite kvickt och fyllde i formuläret själv och tänkte i det här inlägget göra mitt bästa för att guida dig igenom hela kalaset.

👉🏻 Jag kommer alltså visa exakt hur jag gjort. Det är inte 100% säkert att detta är korrekt för just dig. Så fortsätt på egen risk. 😜

Vad detta går ut på i korthet är att du som kreatör som tjänar pengar på YouTube, måste skicka in skatteuppgifter till dem. Om du inte gör det innan den 31 maj 2021 kan Google (som äger YouTube) bli tvungen att dra upp till 24% av alla dina globala intäkter från YouTube i skatt.

Disclaimer! Jag inte är skattejurist eller rådgivare och kan inte ge råd i skattefrågor. Ta hjälp av en skatterådgivare eller revisor om du behöver hjälp att förstå din personliga skattesituation.

Varför gör YouTube detta?

Vad detta handlar om är att Google är skyldiga att lämna in skatteuppgifter till IRS (Amerikanska Skatteverket) och dra av skatt om du har intäkter från tittare i USA. Men även om du inte har det så bör du fylla i formuläret. Annars kan, som sagt, Google bli tvungna att dra av upp till 24 procent av de totala, globala intäkterna enligt amerikansk lag.

Vad händer om jag inte fyller i?

  • Alt 1 – du skickar in amerikanska skatteuppgifter:Du betalar 0–30 % av de intäkter som kommer från tittare i USA. Procentsatsen beror på om ditt land har något skatteavtal med USA – Google”
    Som jag förstår det så har Sverige skatteavtal med USA för att förhindra dubbelbeskattning vilket borde betyda 0%. Är dock inte stensäker på detta.
  • Alt 2 – du skickar inte in amerikanska skatteuppgifter: “Extra källskatt tillämpas och 24 % av de totala, globala intäkterna hålls inne. – Google”
    Alltså – om du inte fyller i uppgifterna kommer du få betala extra skatt.

Läs mer information hos Google här!

Hur fyller man i skatteuppgifterna?

1. Logga in på ditt AdSense-konto.

2. Klicka på Betalningar.

Klicka på Hantera inställningar.

Scrolla till Betalningsprofil och klicka på redigera Redigera bredvid Skatteinformation för USA.

Klicka på Hantera skatteuppgifter.

Här ska du ange om du är företag eller privatperson. Men jag upptäckte att du hamnar på samma plats i slutändan ändå, det är samma formulär som ska fyllas i.

👉🏻  Om du fortsatt följer mina instruktioner utgår jag att du – som jag – bor och betalar skatt i Sverige samt har ett eventuellt företag registrerat i Sverige.

Välj W-8BEN-formuläret.

1 .  Du kommer bli efterfrågad att fylla i ditt TIN- nummer (alltså Taxpayer Identification Number). Detta är helt enkelt ditt personnummer (upptäckte jag efter att ha googlat internet runt. Varsågod att jag besparade dig en halvtimmes googlande).

2. Fyll i din adress.

3.  Klicka i JA – Sverige har skatteavtal med USA (du kan läsa om detta här om du är sugen på lagtexter).

Här klickade jag i alla tre (tjänster, royalty för filmer samt andra royaltyer) för säkerhets skull så att jag är safe för framtiden.

Sedan kommer särskilda skattesatser och villkor.

  • På “artikel och stycke” går det bara att välja en på varje punkt, alltså utgår jag från att den är korrekt.
  • Sedan valde jag 0% skattesats eftersom Sverige har skatteavtal med USA.

Jag FÖRSTÅR att dessa punkter är läskiga (det tycker jag med) men det är bara att hålla i sig, hoppa och hoppas att man har gjort rätt.

Sedan ska du bara intyga att du inte jobbat för Google i USA och kryssa i om du mottagit betalningar från Google förut.

Och sedan PÅ HEDER OCH SAMVETE intyga att allt är sant. 😬

Färdig! 

Jag tänker så här – vi gör alla så gott vi kan med den informationen vi har – och det är vad jag gjort här. Hoppas det hjälpte dig lite också. Om du tycker att jag är helt ute och cyklar och gjort helt fel, please let me know!

Vill du ha mer information, kolla in den här videon!

+3

Gillar du det här inlägget? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Vecka 5

Den senaste veckan har varit megarörig i mitt huvud. Samtidigt som lanseringen har gått som tåget och jag är helt överväldigad av den respons och

Om att skaffa barn. Själv.

Igår fyllde jag 38 år. Och nu har jag bestämt mig. Jag vill ha barn. Det här beslutet är något som är långt ifrån självklart

Jag är nominerad till Årets Landsbyggare!

Jag är en av finalisterna till titeln “Årets Landsbyggare” i kategorin “Attityd”!!!! Årets Landsbyggare är ett årligt pris som tilldelas någon som har gjort en