YouTubes nya skattepolicy – vad behöver du göra?

YouTubes nya skattepolicy – vad behöver du göra?

De senaste dagarna har internet svämmat över av stressade YouTubers som fått beskedet att de måste skicka in information till YouTube på grund av deras ändrade skattepolicy. Jag läste på om detta lite kvickt och fyllde i formuläret själv och tänkte i det här inlägget göra mitt bästa för att guida dig igenom hela kalaset.

👉🏻 Jag kommer alltså visa exakt hur jag gjort. Det är inte 100% säkert att detta är korrekt för just dig. Så fortsätt på egen risk. 😜

Vad detta går ut på i korthet är att du som kreatör som tjänar pengar på YouTube, måste skicka in skatteuppgifter till dem. Om du inte gör det innan den 31 maj 2021 kan Google (som äger YouTube) bli tvungen att dra upp till 24% av alla dina globala intäkter från YouTube i skatt.

Disclaimer! Jag inte är skattejurist eller rådgivare och kan inte ge råd i skattefrågor. Ta hjälp av en skatterådgivare eller revisor om du behöver hjälp att förstå din personliga skattesituation.

Varför gör YouTube detta?

Vad detta handlar om är att Google är skyldiga att lämna in skatteuppgifter till IRS (Amerikanska Skatteverket) och dra av skatt om du har intäkter från tittare i USA. Men även om du inte har det så bör du fylla i formuläret. Annars kan, som sagt, Google bli tvungna att dra av upp till 24 procent av de totala, globala intäkterna enligt amerikansk lag.

Vad händer om jag inte fyller i?

 • Alt 1 – du skickar in amerikanska skatteuppgifter:Du betalar 0–30 % av de intäkter som kommer från tittare i USA. Procentsatsen beror på om ditt land har något skatteavtal med USA – Google”
  Som jag förstår det så har Sverige skatteavtal med USA för att förhindra dubbelbeskattning vilket borde betyda 0%. Är dock inte stensäker på detta.
 • Alt 2 – du skickar inte in amerikanska skatteuppgifter: ”Extra källskatt tillämpas och 24 % av de totala, globala intäkterna hålls inne. – Google”
  Alltså – om du inte fyller i uppgifterna kommer du få betala extra skatt.

Läs mer information hos Google här!

Hur fyller man i skatteuppgifterna?

1. Logga in på ditt AdSense-konto.

2. Klicka på Betalningar.

Klicka på Hantera inställningar.

Scrolla till Betalningsprofil och klicka på redigera Redigera bredvid Skatteinformation för USA.

Klicka på Hantera skatteuppgifter.

Här ska du ange om du är företag eller privatperson. Men jag upptäckte att du hamnar på samma plats i slutändan ändå, det är samma formulär som ska fyllas i.

👉🏻  Om du fortsatt följer mina instruktioner utgår jag att du – som jag – bor och betalar skatt i Sverige samt har ett eventuellt företag registrerat i Sverige.

Välj W-8BEN-formuläret.

1 .  Du kommer bli efterfrågad att fylla i ditt TIN- nummer (alltså Taxpayer Identification Number). Detta är helt enkelt ditt personnummer (upptäckte jag efter att ha googlat internet runt. Varsågod att jag besparade dig en halvtimmes googlande).

2. Fyll i din adress.

3.  Klicka i JA – Sverige har skatteavtal med USA (du kan läsa om detta här om du är sugen på lagtexter).

Här klickade jag i alla tre (tjänster, royalty för filmer samt andra royaltyer) för säkerhets skull så att jag är safe för framtiden.

Sedan kommer särskilda skattesatser och villkor.

 • På ”artikel och stycke” går det bara att välja en på varje punkt, alltså utgår jag från att den är korrekt.
 • Sedan valde jag 0% skattesats eftersom Sverige har skatteavtal med USA.

Jag FÖRSTÅR att dessa punkter är läskiga (det tycker jag med) men det är bara att hålla i sig, hoppa och hoppas att man har gjort rätt.

Sedan ska du bara intyga att du inte jobbat för Google i USA och kryssa i om du mottagit betalningar från Google förut.

Och sedan PÅ HEDER OCH SAMVETE intyga att allt är sant. 😬

Färdig! 

Jag tänker så här – vi gör alla så gott vi kan med den informationen vi har – och det är vad jag gjort här. Hoppas det hjälpte dig lite också. Om du tycker att jag är helt ute och cyklar och gjort helt fel, please let me know!

Vill du ha mer information, kolla in den här videon!

13 svar

 1. Hej Linda!

  Tänkte bara skicka ett STORT tack för denna artikel! Har kört med AdSense för vanlig displayannonsering i många år och fyllde i denna information när det begav sig 2021.

  Har dock nyligen börjat få intäkter också via YouTube och såg vid den första utbetalningen att 30% amerikansk skatt hade dragits. Efter lite googlande gick det tillslut upp för mig att man behövde fylla i dessa uppgifter separat även för YouTube-delen av AdSense (Betalningsuppgifter > Betalningskonto > YouTube(högst upp)). Åtminstone var det så för min del.

  Tänkte att det kanske kan hjälpa någon annan som också blev lite småfundersam kring varför ännu mer skatt försvann på utbetalningarna från just YouTube 🙂

  Tack igen och ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Midsommarpepp!

Glad midsommar! När du läser detta har jag redan checkat ut för helgen och åkt ner till Skuleskogen för att fira midsommar i Friluftsbyn tillsammans

Överexalterad och livrädd

Någon frågade mig nyligen, ”hur känns det med allt nu” och jag svarade spontant ”jag är överexalterad och helt och totalt livrädd. Och precis så

Kom och träffa mig på bokmässan!

Nästa vecka kommer gå ner i historien på min bucket list – jag ska nämligen närvara på Bokmässan i egenskap av FÖRFATTARE! Det är så

23 bilder från mobilen hittills i april

Att det blev just 23 bilder som skulle få representera dessa 23 hittills avklarade dagar i april, det var faktiskt bara en lycklig slump. Det