entreprenörskap & företagande.

La Lindas poddskola – så skapar jag min podcast

Jag får en del frågor då och då hur jag gör och vad jag använder mig av när jag skapar mina podcasts, We Are Influencers och Vad fan håller jag på med?! Så jag tänkte att vi skulle kika lite närmare på det idag!

Bloggbusiness Foto Emily Dahl-1
Foto: Emily Dahl

Mikrofonen

Mikrofonen jag använder heter Blue Yeti (den på bilden ovan) och kostar mellan 1300-1600 kronor lite beroende på var man beställer den (se jämförelse på prisjakt här). Jag är supernöjd med ljudkvaliteten, har spelat in både på caféer och i ekiga rum och ändå funkar det fint, den filtrerar bort bakgrundsljudet hyfsat bra. Den har flera olika “inspelningsmönster” beroende på om man sitter bredvid varandra eller mitt emot varandra när man poddar och det går att ställa in gain och hörlursvolym på mikrofonen. Plus att den är helt galet snygg och står framme som prydnad på mitt skrivbord när jag inte använder den.

Nackdelar då? Inte så många faktiskt förutom att den kräver att du har datorn med dig när du vill spela in. Det finns alltså inget minneskort i själva mikrofonen utan du måste koppla upp den till datorn för strömförsörjning och inspelning. Sedan väger den också lite mer än många andra poddmickar, ca 1,5 kilo.

Inspelningsprogram/redigeringsprogram

För att spela in och klippa podden använder jag Audacity, ett väldigt basic ljudredigeringsprogram som är gratis att ladda ner, bland annat här. Det har det man behöver, no more, no less. Jag har visserligen ett MVG i ljudteknik från gymnasiet (gick ut ’99 *host*) så jag har ju klippt ljud förut, men detta är väldigt enkelt och om inte annat så finns massvis med tutorials på YouTube.

Ett litet tips dock – som jag blev galen på när jag precis körde igång. Du måste ha mikrofonen inkopplad i datorn innan du startar Audacity, annars kommer programmet inte hitta ljudkällan. Bara ett tips från coachen som sparar dig lite stress, gråt och tappade hårstrån.

Inspelning på distans

Jag och Alexandra, som jag har “Vad fan håller jag på med?!” tillsammans med, bor ju i olika städer och spelar därför in majoriteten av våra poddar på olika platser. När vi gör detta använder vi oss av två olika inspelningsvarianter, lite beroende på vad vi har tillgång till just den dagen.

Egna mikrofoner och Skype/telefon

Ibland är jag inte på samma plats som den jag poddar med och då finns det två olika lösningar att ändå kunna spela in som jag brukar använda. Det allra bästa sättet att spela in på distans är med två mikrofoner. Båda personerna som deltar spelar in på var sitt håll och sedan synkar man filerna vid redigeringen. Samtidigt pratar man i telefon eller på Skype!

När du spelar in på det här sättet, använd gärna hörlurar som inte läcker så mycket ljud. Ljudet från hörlurarna kan nämligen gå in via den andra personens mikrofon och skapa ett “eko”, något som kan bli väldigt irriterande och förstöra ljudkvaliteten. Detta gäller även vid inspelning via Skype (se nedan).

Tips! För att enklast synka filerna, använd er av klapptricket! Det är så enkelt som att ni båda klappar samtidigt i era mikrofoner och sedan synkar man klappen vid redigeringen. Hepp!

Inspelning via Skype

Jag hade ett fasligt schå innan jag hittade ett bra program för detta, det är svårare än man tror! Men till slut hittade jag ett litet “plugin” till Skype som heter Call Recorder som sitter som ett smäck! Det kostar $30 men helt klart värt det.

Det funkar fint om man bara använder ett “vanligt” headset, typ vanliga Applelurar, ljudet blir helt okej! Men befinn dig helst i ett dämpat rum. Du får ner filen som en .mov (om du haft video igång) – eftersom man också kan spela in film – sedan importerar man den bara till Audacity och klipper som vanligt!

Hur får jag upp podden på iTunes?

Jag använder mig av Acast och Libsyn där jag laddar upp den färdiga MP3-filen av podden och Acast och Libsyn sköter hela iTunes-kopplingen och fixar en fin spelare som jag kan lägga in på min sajt. Från början använde jag mig av ett plugin till WordPress som heter Seriously Simple Podcasting som också funkade finfint, om än lite mer bökigt. Anledningen till att jag till slut valde att byta lösning var att jag inte kunde få ut någon statistik via mitt wordpressplugin och därmed inte hade en aning hur många som lyssnade.

Det finns även andra podcasttjänster som Podbean, Podomatic och Soundcloud.

Det var min lilla poddskola – har du några fler frågor, ställ dem gärna i kommentarsfältet!

Inlägg uppdaterat 14 juli, 2017.


Klicka gärna på hjärtat nedan så att jag vet vilka inlägg du gillar bäst!

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Att resa-podden
  Friday, March 11, 2016 at 8:25 am

  När vi kör via Skype så spelar vi även in egen ljudfil i audacity. Det blir snyggt ljud så, tycker jag. Men då är det ju vi som poddisar som sitter i varsin ände (dvs har mic och dator med audacity).

  Vi kör via blubrry för att lägga upp ljudfilen. De hostar den (billigt) och statistiken visar siffror från alla olika håll – spelaren på webbsidan, iTunes etc. Snyggt! Enkelt att lägga upp nya filer via WordPress-plugin.

  Hur gör du id 3-märkning? Vi kör id 3 editor men vet inte om det är overkill egentligen. Hängslen och livrem, liksom. Kanske?

  • Reply
   La Linda
   Thursday, March 17, 2016 at 7:42 am

   ID va? Uppenbarligen gör jag inte det. 😉

 • Reply
  Lanclin
  Friday, March 11, 2016 at 10:52 am

  Klurade ett tag på att spela in en enavsnitts-podd med mina sköningar till ungar men asså…de va ju skitsvåra att jobba med, barnen alltså. Jag skrotade idén men när jag skrapat ihop tillräckligt med tålamod kanske jag ger det ett nytt försök 🙂 Då vet jag precis vilket inlägg jag ska gå tillbaka till och kolla länkar och sånt, tack!
  /Linnea

 • Reply
  Fredagstips: Att göra, läsa, se och lyssna på i helgen - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar
  Friday, March 11, 2016 at 11:33 am

  […] tekniken… Hur bra är det inte då att Linda Hörnfeldt/La Linda har skrivit en guide: ”La Lindas poddskola – Så skapar jag min podcast”. Har du förresten tänkt på att podda någon gång? Eller gör du det redan? Tell […]

 • Reply
  Jeanette
  Saturday, March 12, 2016 at 4:55 pm

  Jättekul att du delar med dig av detta. Hoppas det är ok att jag tar med ditt inlägg i morgondagens Link Love Sunday inlägg?:)

  • Reply
   La Linda
   Saturday, March 12, 2016 at 5:13 pm

   Självklart! Tack! 😀

 • Reply
  Katta - Bucketlife
  Tuesday, March 15, 2016 at 11:08 am

  Sparar detta till eventuella framtida poddäventyr 🙂 Är sugen på att köpa micken bara för att den är så jäkla snygg 😛

 • Reply
  Sandra Nicole
  Sunday, March 20, 2016 at 11:49 am

  Grymt inlägg! Är såå sugen på att starta en podd, får jag bara min eventuella kompanjon med på tåget så blir det nog en 🙂 Tusen tack!

  • Reply
   La Linda
   Sunday, March 20, 2016 at 8:57 pm

   Tack!! Åh, spännande, ska bli kul att höra!

 • Reply
  Malin Skinnar
  Thursday, March 24, 2016 at 11:44 am

  Bra, Linda! Tack, jag undrar om över indelning av program. Min digitatelje går på spridda ämnen och vissa berättelser ligger i en serie. Ska de ligga under en o samma Podkanal eller ska jag starta flera olika. En kommer rikta sig till barn en annan husbilsnyfikna och en tredje rena berättelser. Knep o råd?

 • Reply
  Linda Klinton
  Tuesday, June 28, 2016 at 9:11 am

  Tack, mycket användbart. Och micken är ju sååå galet snygg! Har spanat på den länge men inte slagit till….kanske dags 😉 . Ha en fin dag.

 • Reply
  Caroline
  Monday, November 7, 2016 at 11:07 am

  Super inlägg, tack Linda! Många använder ju Acast pga att man kan visa bilder, vilket ju är smart till en inrednings- eller modepodd. Vad är din erfarenhet m Acast?
  Ha en fin dag,
  Kram Caroline

  • Reply
   La Linda
   Monday, November 7, 2016 at 11:37 am

   Jag har personligen ingen erfarenhet av Acast tyvärr!

  Leave a Reply