Imorse kunde man se mig i Nyhetsmorgon där jag pratade med Tilde och Peter om marknadsföringslagen och hur man märker ut samarbeten och köpta inlägg rätt i sociala medier. Kroken var beslutet som Reklamombudsmannen tog om Isabella Löwengrip härom dagen.

Jag tycker personligen det är trist att det blir Bella som blir poster child för misstag som görs för att reglerna i bloggvärlden fortfarande är lite luddiga och så fort ett nytt ”exempel” ska sättas så går man på henne – för att hon är störst. Till exempel skulle Konsumentverket aldrig ens inlett sin undersökning om hon inte hade märkt ut sitt inlägg som ett samarbete i första taget. Hon hade gjort så gott hon kunde utifrån den information hon hade och den praxis som fanns.

Det finns så många i bloggvärlden som inte har någon aning om vilka regler som finns eller sin skyldighet att följa dem. Men de får fortsätta lalla på under radarn för att det inte är tillräckligt stora för att det ska bli nyheter av det. Och istället får Bella skit om och om igen fast hon är en av dem som gör det bäst utifrån de förutsättningar som finns.

Jag kan förstå om det här inlägget känns lite hyckligt, då jag ju faktiskt sitter i TV just på grund av det jag skriver om ovan. Och i det här fallet blir det lite ”medlen helgar målen”, där målen är att sprida kunskap kring det här och stärka bloggbranschen i stort. Jag tycker att det är jättebra att det här lyfts och att reglerna blir tydligare och spridda till fler. Men om vi ska ha en syndabock, kan vi gå på någon som verkligen förtjänar det då?

5 svar

  1. Du var väldigt bra i klippet, och tycker att det hördes redan då att du inte tycker hon gjort ett medvetet fel.

    Jag fattar inte varför det inte finns tydligare info – en sjukt kort lathund som inte kan misstolkas. Hisspitch! DU ska ju inte behöva göra det jobbet åt myndigheterna?!
    (Vill inte göra dig arbetslös men du fattar)

  2. Du är så himla proffspedagogisk Linda! Jag hoppas att du får fortsätta gästa liknande ”soffor” för att varje gång sprida budskapet om hur en fair bloggbranch kan funka. Step by step, heja heja! 🙂

  3. Tycker också att det gick fram vad du menade! 🙂
    Håller med om att det är tråkigt att vissa personer väljs ut för att statuera exempel, tänker på när Misslisibell blev RO-anmäld – hon var knappast den enda youtubern som inte följde reglerna korrekt, ändå valdes hon (en ung person) ut för markering när det fanns en mängd vuxna, också stora youtubers, som gjorde samma sak. (nu kanske jag svävar ut lite, sorry!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också är sugen på att läsa:

Dimma över byn

Man skulle kunna tro att det inte går att vara ledsen med de här omgivningarna. Och nej, när Moder Jord bjuder på dimma och en

Snö i Eldsmark

Första snön

Inatt kom den första snön till Eldsmark. När jag tittade ut tidigt, tidigt imorse låg snön vit över åkern utanför och de gulnade träden hade

Vecka 41 | Galaveckan

Förra veckan ägde ju Stora Influencerpriset rum och hela veckan cirkulerade kring det. När jag sitter här har jag blandade känslor kring kvällen, det finns